Leadership?

1. 06. 2017 20:18:51
Také na Vás padá výraz "leadership" na každém rohu? Co vlastně toto slovo znamená, jak je v dnešní době chápáno a jaká jsou úskalí leadershipu?

Mé zkušenosti v managementu v automotive průmyslu na pozicích ve vedení výrobních závodů nedosahují ještě ani 1Oti let, ale přesto už vnímám změny v oblasti managementu a vedení lidí. I v tomto oboru se objevují trendy a módní hesla. Jedním z posledních hitů ve světě managementu je termín zvaný „Leadership“. Velmi často přemýšlím nad tím, co tento výraz znamená – dle měřítek jednotlivých personálních agentur, firem, konzultantů... A když se podívám do imaginárního zrcadla sebereflexe – co znamená tento výraz pro mne?

Podívejme se, co nám o výrazu „Leadership“ řekne Wikipedia:

Vůdcovství neboli vedení lidí (je používáno i anglické leadership) je proces, při kterém jednotlivec určuje směr, kterým by se měla skupina lidí vydat, metodami, kterými toho docílí.

S popularizací fenoménu leadeshipu se setkáváme s tím, že i od zaměstnanců na nejnižším článku vedení je očekáváno, že budou leaderem pro svůj tým. A čím výše v hierarchii organizace daná vedoucí pozice je, tím větší důraz je kladen na dovednosti leadershipu. Někdy mne napadá, že od manažera jsou podobná očekávání, jako od vojáka. Ano, toto přirovnání se používá poměrně často, ale nelze se na tento příměr podívat i z poměrně netradičního úhlu? Vojáci, jeden jako druhý. Nezapomenu na moji přísahu, kdy moje vlastní matka nebyla schopna z pár metrů poznat, který vojáček je jejím synem. Jeden v řadě vedle druhého, žádný nesmí vyčnívat. Je příliš odvážné tvrdit, že stejný rastr existuje v managementu? Jaké máme možnosti projevit své vůdcovské schopnosti v dnešní době plné standardizace, produkčních systémů, norem, směrnic? Nezbavuje nás dokonalost těchto systémů lidské roviny? A není tato lidská rovina právě tím nejdůležitějším pro leadership?

A tím se dostáváme k dalšímu fenoménu – standardizace, směrnice, systémy. Mít popsané veškeré možné i nemožné situace a mít připraveny standardní reakční plány. S tímto přístupem se již nesetkáváme pouze ve výrobních procesech, ale i v procesech personálních. Všichni pracují stejně, dle jasných příruček. Jak v takto uniformovaném světě může vyniknout opravdový leader? A co víc, jak v sobě může objevit vůdcovské vlastnosti a schopnosti talentovaný člověk, když má svázané ruce standardními postupy?

Dáváme a dostáváme dostatek svobody a volného prostoru k tomu být opravdovými leadery? Máme a dáváme možnost dělat odvážná rozhodnutí, být v čele, vyčnívat nad ostatními, odhodit část svého ega a odevzdat se těm, kteří nás následují?

Jací byli ti největší vůdci v historii? Jedním z mých oblíbených vůdců je Winston Churchill. Nepřísluší mi posuzovat, jaký byl Winston Churchill, nicméně jsem přesvědčen, že se nenechal svázat konvencemi a standardy, prokázal osobní statečnost (ať už se jedná o jeho vojenskou kariéru v búrské i 1. světové válce, tak i v politické sféře), uměl přijmout osobní zodpovědnost za svá rozhodnutí (například spojenecké vylodění v Dardanelech, jehož byl hlavním zastáncem a které skončilo debaklem) ale po následném pádu i opět vstát.

Zítra ráno vstanu a budu sám sebou. Se všemi svými silnými i slabými stránkami. Budu se snažit dát prostor svým podřízeným ukázat, že oni sami jsou leadery a budu se je snažit přesvědčit o mém směru, kterým je vedu, budu se snažit je probudit a být jim příkladem, aniž bych k tomuto potřeboval standardy a systémy.

Autor: Josef Jarkovský | čtvrtek 1.6.2017 20:18 | karma článku: 11.92 | přečteno: 365x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 560 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.82 | Přečteno: 1937 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 281 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 1 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 365

Ročník 1979, rodák z Jihlavy, manažer ve výrobních závodech, přesvědčený zastánce lidského přístupu a fanoušek selského rozumu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...